Måndag 30/5

Oj jag har varit riktigt dålig på att skriva men vi har haft fullt upp sista tiden... Jag har äntligen fått klart vårens alla kurser så nu väntar jag bara på betyg i de två sista sen ska jag vara godkänd och klar med allt för denna omgång! Har sökt en del kurser till hösten, bland annat två på avancerad nivå så jag kan förhoppningsvis kan söka om examenskurs nästa vår men det återstår att se. Kommer jag in till hösten så blir det riktigt roliga kurser i alla fall, etologi, hundbeteende och ev. mera djurskydd, bara såna ämnen jag har störst intresse för! Men först ska jag jobba hela sommaren på äldreboendet i Henån, Orust som jag var på förra sommaren...

Men vad har nu Saga varit med om på sistonde kan ni säkert undra? Hon har förutom att leka med en massa hundar och träffat en massa nya människor genomgått valpkurs på Orust hundägarförening bland annat. Där gjorde hon stora framsteg och visade gång på gång att hon utvecklades. Första gången skällde hon ut allt och alla och hade inget som helst intresse av att lyssna på husse och matte, men intresset för att göra saker och ting med husse och matte blev större när hon insåg att de andra hundarna inte bara var för att leka med. Vi tränade mest på olika kontaktövningar, vilket inte var alltför lätt då Saga kan vara ganska svår att motivera och det är inte alltid belöningarna duger åt henne, när det finns andra hundar som är mycket intressantare, utan vi fick använda våran fantasi väldigt många gånger och får fortfarande göra ska tilläggas... Vi tränade även att vara passiv medans det hände saker runtomkring, sitt, ligg, följsamhet/ledarskap och lite inkallning, vilket jag personligen tycker det kunde ha varit lite mer tid till. Sista gången provade vi på Rallylydnad och Saga var riktigt proffsig för första gången och utförde alla moment utan problem! Kanske något som framtida sysselsättning... Lite ledsamt var det efter sista gången, nu var ju valpsteget avklarat ur kurssynpunkt... Men till hösten har vi sökt tre kurser varav två går parallellt med varandra, men en är varannan vecka, och en börjar efter de avslutats. Om vi får plats så är det Fortsättningslydnad, Inkallningskurs och Koppelträningskurs som gäller då. Vet att en Sagas favorit hundkompis i valpkursen också sökt till Fortsättningslydnaden så det ska bli riktigt roligt!

Vi har även gjort debut i utställningsvärlden och har hunnit åka på fem stycken. Den första gick av stapeln i Grästorp/Vara där vi ställde mot en Possible´s valp. Det blev en andra placering då domaren ansåg att Saga inte var tillräckligt utvecklad än, men vad tusan hon är ju valp fortfarande. Men vi fick gå hem med våran första rosett i form av ett HP (hederspris) som ges till lovande valpar. Vilken lycka, våran första prisrosett! Kritiken var jätte fin men vi behövde mer ringträning... Så vi var helt enkelt supernöjda med våran första utställning och Saga var jätte duktig hela dagen, hur lugn som helst hela dagen men hon var såklart tvungen att skälla en bra stund när vi först var på plats.
Våran andra utställning blev Corgispecialen på Simmatorp och det var hur kul som helst att se alla Corgis, både pembroke och cardigan. Vi träffade även Sagas halvsyster Topsy, Liste Line Afrodite. De har båda Kim som pappa (se Liste Lines hemsida). De var väldigt lika men ändå så olika. Topsy var en söt liten corgi med djup bröstkorg och smal midja som vid tillfället hade lite mindre päls än alla andra då hon var under fällning. Topsy fick ingen placering men var super duktig i ringen! För Saga blev den en placering på tredje plats efter två Possible´s valpar, varav den ena var den vi träffade i Grästorp, och även här ansågs de valparna vara mer utvecklade än Saga. Konstigt att man kan döma så när alla valpar är under utveckling men kan inte vara så lätt som domare så någonting måste de ju gå efter. Så vi fick gå hem med endast kritiklapp denna gång, men det var fin kritik vi fick, men även här behövdes mer ringträning fast hon uppförde sig duktigt! Lika stolta över Saga var vi för det då hon vid sidan av ringen uppförde sig på bästa möjliga sätt.
Tredje utställningen gick dagen efter specialen i Lidköping där det var nationell utställning. Topsy var på plats men det gick på som på specialen. Vi trodde att Possible´s valpar skulle vara på plats där också så vi var bara inställda på att träna Saga och visa oss från våran bästa sida och hoppas på mer fin kritik. Men det visade sig att vi var enda valpen på plats så vi fick gå ensamma i ringen för den norska domaren Ralf Cambell. Saga lyckades kissa på ringmattan rakt fram honom när vi gick våran varv, sen visade det sig att det inte fanns något bord på plats så vi fick avvakta och börja om senare när bordet hamnat på plats... Även denna gång tyckte han att vi behövde mer ringträning men annars fick vi fin kritik, HP och vi fick våran allra första BIR placering! Lycka! Bäst i ras valp som vi blev så fick vi gå vidare till stora finalringen, våran första gång någonsin och vi var så nervösa! Men lilla Saga var alldeles för trött för att vara tillräcklig motiverad för att göra mer ifrån sig för dagen så vi gick vårat varv i finalringen och bara visade hur stolta vi var över våran tjej! Blev ingen placering i finalen men lika glada var vi för det, vi hade ju blivit BIR-valp!
Nu i helgen var vi på fjärde och femte utställningen. I lördags var vi på Orust där jag även var funktionär/ringsekreterare. Saga tyckte det var jätte roligt eftersom det var på platsen där valpkursen ägt rum så hon visste att något skoj var på gång. Hon visade även hur duktig hon blivit på att föra sig i ringen och att stå stilla på plats. Det resulterade i att vi inte fick någon kritik om att vi behövde mer ringträning utan bara fin kritik och vi blev BIR med HP! Så stolta matte och husse blev! Väl till finalomgången började det regna och finalgrupperna blev i en annan ordning än vi trott så vi stod och väntade i regnet mycket längre än vi trodde vi skulle behöva, Saga tröttnade och ville inte vara med längre så även denna gång gick vi vårat varv så gott vi kunde och åkte sedan trötta och blöt men stolta hem med våra prisrosetter.
I går, söndag, var vi till Göteborg och Västkustvalpen. Vi hade med oss Ina och hennes blandistik Suki som sällskap och peppning. Suki var med så att hon fick miljöträna lite och hon var jätte duktig, så lugn och snäll hela dagen! Saga tyckte det var riktigt roligt att ha med en kompis och var riktigt peppad! I ringen gick Saga fantastiskt fint däremot var det svårare att vara stilla när hon hörde Suki som skällde över ett prasslande tält i närheten... Men förvånande nog så skällde Saga inte tillbaka även om hon trampade runt lite oroligt! Men inget gjorde det för vi fick BIR-placering igen och med HP och bra kritik! Tre BIR-valp på raken efter en knakig början i utställningsvärlden, vi kunde inte vara stoltare och nöjdare med våran lilla tjej!
Men vad än domare tycker så är hon alltid våran underbara hund!
På Västkustvalpen såg jag några avskräckan exempel på den dåliga sidan av utställningsvärlden, där hundar endast har avlats på att se ut på ett visst sätt och där det gått för långt så att det istället har blivit en belastningen, ohälsa för hunden att se ut på det sätt den gör... Bara en ras i mängden var några exemplar av Schäfer bland annat. Nu drar jag inte slutsatser utifrån just dessa individer och skälper definitivt inte rasen över en kant, jag älskar schäfrar (när de ser ut som de ska...). Eloge till domaren Lars Hammar som utsåg en av de bättre, hälsosammare Schäfrarna till BIR! Det är verkligen fruktansvärt när man hör folk runt ringen säga "De är så sönderavlade", "Vad hemskt det ser ut", "Att man har kunnat låta det gå så långt"... Alla ni som avlar eller tänker avla på era hundar snälla se över ALLA egenskaper hur hunden och avla inte bara på en enda sak eller för ett enda syfte.
En annan sak som jag kommit att tänka på när man sett alla valpar i utställningsringarna är hur fokuserade och ur utställningsvinkel duktiga en del valpar är på att stå och föra sig, dock undrar man hur mycket valp de egentligen får vara... Det känns lite som att de är som små vuxna, ni vet som de där barnen som går omkring i högklackade skor, med handväska och är översminkade, hur mycket barn är de egentligen? Den känslan får jag över de valparna... Jag är stolt över att kunna visa en valp som faktiskt får vara valp, att hon visar sig leken, framåt, glad och nyfiken på omvärlden, för det är en sådan hund jag vill ha, inte en hjärntvättat stackare som inte gör annat än står och ligger stilla och där hela dess värld kretsar kring utställningsuppförandet... Sen finns det självklart de valpar som tycker det är jätte kul att visa sig och har det hela i sig eller är jätte motiverad för att jobba för just en viss belöning men jag kan även undra då hur mycket träning som ligger bakom, gör de något annat än tränar inför utställningar?
Många tankar att smälta som ny i den världen och många ställningstaganden att göra, men så länge som Saga är friskt, tycker det är någorlunda kul och visar sin sprudlande personlighet så tänker i alla fall jag fortsätta ett tag till för man får se och lära sig så mycket nytt för varje gång och man träffar en mängd trevliga personer och hundar! Och jag tänker minsann vara en god representant för en fin, friskt och glad ras!
Nästa utställning blir den 6e juni, nationaldagen, på Uddevalla BHK. Får se hur det går då men nu ska vi vila och Saga ska bara fortsätta vara valp fram tills dess.

Förövrig så stamrenoverar vi lägenheten hemma så bor ute hos Andreas föräldrar på Orust. Saga har fått träffa nya hundkompisar, några hästar som hon har en skräckinjagande förtjusning över och kor som hon visat sig riktigt avståndstagande till, hon gillar verkligen inte när de står i flock och glor utan att ens blinka... Men korna förstår ju inte att hundar tar den intensivt stirrande blicken som utmanande... Så tokigt det kan bli när man inte pratar samma språk, gäller inte bara djur emellan utan även människa - djur.

Tyvärr har en familjemedlem lämnad oss också, våran chinchilla Alex blev inte mer än 1 år och 2 månader... Det var med stor sorg vi blev tvugna att hitta en ny burkamrat till Eddie. Vi hade turen att få introducera Sixten, Eddies pappa, till våran familj och nu är de två riktiga polare.

Saga har även fått en hundvakt som hon ska få vara hos i sommar de dagar som både Andreas och jag jobbar långa dagar och hon trivs riktigt bra där i en inhägnad trädgård tillsammans med två cocker spaniel systrar på 1 år.

Efter Uddevalla utställningen, som antagligen blir den sista valputställningen för Sagas del, så åker vi på semester hem till min familj i Eskilstuna. Min bror ska ta studenten! Tänk att det är tre år sedan det var jag, vart tar tiden vägen? En fråga som inte verkar ha något svar...

Grästorp inoff. HP
 

Sixten, Eddies pappa
 

Lidköping off. HP, BIR
   

Västkustvalpen, HP, BIR


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0