Tisdag 24/4-12 Sista Rallylydnaden

Sista gången på kursen Rallylydnad för nybörjare, varför går tiden så fort? Som vanligt börjar kursen med att Saga skäller ut alla, överpeppad till tusen... Och då känns det som man skulle kunna skänka bort lilla Saga när hon slår dövörat till och fullkomligt skiter i vad matte säger. Till min stora förtjusning skulle vi byta hundar så Saga fick bli någon annans problem, dock skötte hon sig bättre än förväntat, inte alls lika mammig som jag trodde hon skulle vara och hon gick igenom rallymomenten utan större problem. Då kändes det väldigt bra så hon får stanna hos oss. Själv fick jag ta mig an en finsk lapphundshane, den snyggaste men bångstyrigaste på kursen, inte lätt att vara hormonstinn unghundshane som endast har intresse för andra hundar. Men vi lyckades springa igenom banan då det var enda sättet att få hans fokus på mig. Jag fick även testa på en gammal blandras tik (mellanstor-stor modell), som inte går i vår grupp men är väldigt erfaren rallylydnadshund, men hon var så mammig att det tog en bra stund innan hon ville ta emot köttbullarna. Skönt att ens egen hund sköter sig med andra i alla fall... Saga och jag avslutade med att träna lite på några lydnadsmoment på den tomma agilityplanen, gick superbra utan koppel, hon gör framsteg snabbt! Ska bli roligt på torsdag när vi ska på lydnadskurs igen och se om instruktören där ser skillnad.

Efter kursen åkte Saga och jag på möte för att planera inför utställningskursen, 12-13 maj, som vi ska hålla i tillsammans med en utställningserfaren kvinna på klubben, Orust hundägarförening. Saga fick leka av sig med tre bearded collie tikar så hon var så lycklig och nöjd med dagen.

Måndag 23/4-12

Äntligen ramlade PM:et till Grästorp/Vara inoff.utställningen ner i brevlådan! Trots att jag försökt påannonsera om denna mysiga utställning var vi enda corgin anmälda så blir att försöka satsa på en grupplacering på lördag. För exakt ett år sedan var vi på denna utställning som var den första utställningen med Saga i ringen, då hade vi konkurrens av en merle tik och kom bara hem med HP, vår första rosett! I höstas kammade Saga hem både HP, BIR, BIG-1 och BIS-4 så vi får se om det går lika bra denna gång... Hur som ska det bli en trevlig, rolig dag! Vi önskar alla som ska till officiella utställningen i Västerås ett stort lycka till!


Lördag 21/4-12 Hundens dag Munkedal

NBLKK- Norra bohusläns lokala kennelklubb som är en nystartad klubb under VAKK-Västra kennelklubben hade ordnat en dag till hundens ära och såklart var Saga och jag på plats. Vi fixade och trixade ihop en rasmonter för SWCK-Svenska welsh corgi klubben och ställde upp i dagens rasparad. Som enda corgin på plats blev det en intensiv dag med många klappar att ta emot och många pussar att ge, men Saga klagade inte förrän fram emot eftermiddagen då hon var så trött att ögonen gick i kors så då packade vi ihop för dagen.

  


Torsdag 19/4-12

Det har hänt mycket sen sist jag skrev, ska bli bättre på att uppdatera... Vi har nu gått kursen Rallylydnad-nybörjare vilket Saga tyckt varit roligt men jag kände att jag inte fick ut så mycket som jag hade velat kunskapsmässigt, jag vill ha en större utmaning!

Idag var vi till Uddevalla Hundhälsa på öppen träning för att få fortsatta tips om hur vi ska träna att inte skälla på allt och alla på vanliga promenaden, det går framåt men vi är inte i mål än. Inspirationen satte även igång när de två närvarande schäfrarna tränade lydnadsmoment, DET ville jag också göra så nu är vi igång, Lydnadsettan nästa! Har hittat vad jag vill hålla på med och en instruktör som vet hur jag ska gå till väga för att nå dit så nu satsar vi på.

Momenten vi gick igenom och fick som läxa till nästa vecka var följande:

Fot: vilket resulterade i en hel del nosande på golvet efter tappade godisar men till och från var hon väldigt koncentrerad med fin kontakt och bra steg samt position. För att vara första gången vi tränade "fot" ordentligt gick det bra. Tidigare har vi tränat "gå fint" men detta är för utställningsringarna och utomhus tränar vi bara att inte dra i kopplet. Att tänka på att vara bättre på att korrigera nosningarna och berömma när hon inte nosar.

Läggande: gjorde vårt första försök med läggandet, gick mycket bättre än förväntat. Saga brydde sig knappt om de andra två schäfrarna utan hade fokus på mig. Första försöken gick toppen och hon låg kvar även när jag lämnade både henne och kopplet sen blev jag tyvärr ofokuserad när det visade sig att godiset i fickan var slut och Saga började smyga efter mig efter läggningen... Att tänka på här: Vara tydligare i röstläget, inte gå längre än jag vet hon är säker på, påbörja ny övning efter några lyckade gånger så hon inte hinner tröttna, belöna framifrån mellan tassarna så hon inte förflyttar sig.

Fot-Sitt-Stanna: Ge kommando när hon tar kontakt annars korrigera nosandet i backen tills hon tar kontakt och beröm. Tänka på att gå saaaakta i början, vara tydlig på rösten och med handtecken, inga onödiga ord och beröm och belöna luuuuungt.

Skällandet: Jag måste lära mig att vara mer konsekvent med korrigeringarna och så ska vi börja lägga på ett lungt bra när skällandet upphör. Fortsätta hålla mig lugn och bestämd. För er som är nyfikna så använder vi oss för tillfället av en dressyrlänk för att korrigera, det handlar inte om några ryck eller farligheter utan ett simpelt åtstramande. Har läst många forums-diskussioner om detta och vet att det finns lika många åsikter om detta som allt annat. Vi har testat många olika metoder för att minska hennes skällande och detta är det som visat sig vara mest effektivt hittills.

Helhetsintryck: Över förväntat! Peppad till tusen! Kom ihåg att variera belöningar, det bygger upp förväntan hos hunden och gör den motiverad.

RSS 2.0